DEN HAAG - Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft donderdagochtend de voorzitters van de grote fracties in de Tweede Kamer vertrouwelijk bijgepraat over het BVD-onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn, de echtgenoot van prinses Margarita.

CDA-leider Balkenende en zijn PvdA-collega Bos hebben dat gezegd voor aanvang van nieuwe besprekingen in de kabinetsformatie. Door het overleg begonnen die ruim anderhalf uur later dan gepland. Balkenende en Bos wilden geen inhoudelijke mededelingen doen. In de formatie staan donderdag onder meer onderwijs, bestuurlijke vernieuwing en buitenlands beleid op de agenda.

Advocaat

Advocaat Nicolaï van prinses Margarita en haar man toonde woensdagavond een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken van mei vorig jaar waarin werd ontkend dat er een onderzoek was ingesteld naar De Roy van Zuydewijn. Woensdag maakte premier Balkenende bekend dat de veiligheidsdiensten BVD en DKDB wel zo'n onderzoek hebben verricht. Remkes zal later op de dag in een brief aan de Kamer opheldering hierover geven.

Fractievoorzitter Halsema van GroenLinks is boos dat Remkes de kleine fracties niet vertrouwelijk heeft bijgepraat. Ze zal daarover schriftelijke vragen stellen aan het kabinet. Halsema vindt dat premier Balkenende de hele Tweede Kamer moet inlichten over het BVD-onderzoek, liefst in een openbare bijeenkomst.