LONDEN - De gevreesde verergering van de overstromingen in het Britse westen als gevolg van nieuwe zware regenval is grotendeels uitgebleven.

Het regende wel in de nacht van zaterdag op zondag maar veel minder hard dan meteorologen hadden gevreesd, meldde de BBC.

Hoop

Het Britse KNMI, de Met Office, ziet zelfs hoop gloren voor het rampgebied.

"We krijgen overwegend droge dagen, in ieder geval de komende twee, drie dagen met wat zon en een vrij krachtige noordwesten wind op zondag en maandag.

Dat helpt het droogproces in ieder geval wat", aldus Nigel Bolton van het weerinstituut.

Kraan

De lokale autoriteiten in het graafschap Gloucestershire lieten weten dat duizenden huishoudens op korte termijn weer over water uit de kraan kunnen beschikken.

Dit water is schoon genoeg om te wassen of toiletten te kunnen spoelen, maar nog niet om te drinken.

Na de eerste overstromingen ruim een week geleden moesten 140.000 mensen het zonder kraanwater doen, omdat de zuiveringsinstallatie het had begeven.

Geduld

Technici van de watervoorziening werken met man en macht om de schade te herstellen. Politiechef Tim Brain riep de mensen op geduld te hebben. "Er is licht aan het eind van de tunnel", aldus Brain.

De waterleidingmaatschappij Severn Trent denkt dat donderdag alle huishoudens in de overstroomde gebieden weer water uit de kraan hebben.

Ondanks de voorspellingen van droger weer voor de komende dagen, zijn nog overstromingswaarschuwingen van kracht voor enkele gebieden langs de rivier Severn.

Die waarschuwing geldt onder meer voor Gloucester en omgeving en voor het gebied tussen Tewkesbury en Gloucester.