AMSTERDAM - Tijdens de Gay Pride in Amsterdam zal een hommage worden gebracht aan Schelto Patijn. Dat maakte de organisatie zondag bekend. De oud-burgemeester van de hoofdstad overleed twee weken geleden op 70-jarige leeftijd.

De organisatoren geven hiermee gehoor aan een oproep van burgemeester Job Cohen.

Hij stelde tijdens de herdenkingsdienst van Patijn voor om de oud-burgemeester tijdens de Gay Pride een passend afscheid te geven.

Stilte

De hommage vindt vrijdag plaats bij het podium op het Rembrandtplein. De aanwezigen zullen een minuut stilte houden en een proost uitbrengen op Patijn.

"We gaan hem eren voor al zijn goede werk voor de emancipatie en zichtbaarheid van de gay-gemeenschap van Amsterdam", aldus de organisatie.

Gay Games

Patijn maakte zich in 1998 sterk voor de organisatie van de Gay Games in zijn stad.

Toen het toernooi vlak voor de start in de problemen dreigde te komen door een financieel tekort van 3,5 miljoen euro, zorgde Patijn voor financiële steun.

Dank

Als dank hiervoor werd Patijn tijdens de openingsceremonie van de Gay Games in de Amsterdam ArenA uitbundig toegejuicht.

In zijn openingstoespraak beschreef de burgemeester de Games "the Gay way to Europe". Patijn deed in het onderdeel golf zelf ook mee aan het toernooi.