LA GOMERA/ATHENE/SOFIA - Brandweerkorpsen in Zuid-Europese landen als Bulgarije, Griekenland en Macedonië hebben zaterdag opnieuw handenvol werk aan het blussen van de bosbranden die al dagenlang woeden. Ook de brandweer op de Canarische Eilanden moest in het geweer komen.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden enkele tientallen kampeerders geëvacueerd uit een bergachtig en bebost gebied in het midden van Gran Canaria.

Daar bevechten 150 brandweerlieden met behulp van helikopters een brand die al 2500 hectare bos in de as heeft gelegd.

Aansteken

De politie heeft op Gran Canaria zaterdagmiddag een man aangehouden, die wordt verdacht van het aansteken van de brand, aldus het Spaanse persbureau op gezag van de lokale autoriteiten.

Het zou gaan om een medewerker van het bosbeheer op Gran Canaria van wie het contract binnenkort afloopt.

Op het kleinere eiland La Gomera moesten zestig mensen hun dorp verlaten. De meesten konden na enkele uren weer naar huis.

Bulgarije

In Bulgarije bestrijden zaterdag zevenduizend brandweerlieden en 2500 militairen de branden die in verschillende delen van het land woeden. Afgelopen week is al 23.000 hectare bos in de as gelegd.

Volgens Bulgaarse media hebben de branden in het Oost-Europese land vier levens geëist. De autoriteiten hebben dat niet bevestigd.

Controle

Veel branden in Bulgarije zijn inmiddels onder controle gebracht. In de zuidelijke regio Maglizh staat echter nog 3000 hectare bos in brand, terwijl in de buurt van het westelijke dorp Kyustendil elf huizen door brand zijn verwoest.

De Bulgaarse politie liet weten dat in en rond de stad Stara Zagora in het midden van het land veertien personen zijn aangehouden, die worden verdacht van brandstichting.

Houtkapbedrijven hebben er baat bij als bos in vlammen opgaat. Het is makkelijker om concessies voor kapwerkzaamheden te krijgen, als een deel van een bos al door brand verloren is gegaan.

Zorgwekkend

In Macedonië bevechten de korpsen zaterdag ongeveer dertig bosbranden. Vooral in de regio Tetovo, ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Skopje is de situatie zorgwekkend.

In Griekenland doen de problemen zich vooral voor in het noordwesten van het land. Ongeveer driehonderd brandweerlieden zijn ingezet voor het blussen van vijf grote branden.