DEN HAAG - Gemeenten zouden vaker slimme camera's moeten gebruiken om de openbare orde in de gaten te houden. De systemen, die automatisch agressief gedrag registreren en het analyseren van beelden makkelijker en efficiënter maken, bieden volgens minister Guusje ter Horst belangrijke voordelen.

Ze baseert zich op een onderzoek naar cameratoezicht door gemeenten, dat ze vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna een op de vijf gemeenten gebruikt camera's om de veiligheid te vergroten en overlast te bestrijden. De inzet van geavanceerde camera's kan de kans verkleinen dat een incident wordt gemist.

Ook kunnen ze een cruciale rol spelen bij het voorkomen van massale vechtpartijen. Die beginnen vaak met verbale agressie. Door een combinatie van beeld- en geluidregistratie en analyse daarvan kan volgens Ter Horst in een vroeg stadium worden ingegrepen en schade worden voorkomen.

Privacy

Ook maken slimme camera's minder inbreuk op de privacy. Beelden worden alleen opgenomen als er mogelijk sprake is van agressie. Bovendien zijn er voor de intelligente systemen minder operators nodig om beelden te bekijken en te interpreteren, aldus de minister.

Ruim veertig gemeenten willen het aantal camera's uitbreiden en 53 gemeenten, tien meer dan vorig jaar, willen cameratoezicht invoeren. Het is echter nog altijd onduidelijk of de veiligheid echt toeneemt door cameratoezicht. In sommige gemeenten is dat wel het geval, in andere niet, stellen de onderzoekers.

Een meer gefundeerde uitspraak over het effect van cameratoezicht kunnen ze echter niet doen. Daarvoor hebben ze meer evaluaties van gemeenten nodig die ook nog eens op dezelfde manier tot stand komen. Slechts zes gemeenten hadden nu aan het onderzoek meegewerkt.