JABALIYA - Elf Palestijnen zijn in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen tijdens wraakacties van het Israëlische leger na de bloedige bomaanslag woensdag op een bus in Haifa. Acht Palestijnen werden gedood door een Israëlische tankgranaat in het vluchtelingenkamp Jabaliya in het noorden van de Gazastrook.

Tenminste 140 mensen raakten volgens woordvoerders van ziekenhuizen in Gaza-stad gewond, van wie 35 ernstig. De tankgranaat explodeerde middenin een groep Palestijnen die probeerden meubels te redden uit een brandend gebouw. Een Israëlische tank vuurde de granaat van 150 meter afstand op de menigte af, verklaarden getuigen.

Apache-helikopters

Eerder in de nacht stierven al drie Palestijnen tijdens grootschalige aanvallen op doelen rond Jabaliya. Apache-helikopters van het Israëlische leger vuurden raketten af op het vluchtelingenkamp en openden het vuur met machinegeweren om te voorkomen dat Palestijnse schutters posities konden innemen. Ongeveer veertig tanks en pantserwagens namen deel aan de actie, die meer dan vijf uur in beslag nam.

Speciale eenheid

Inwoners van het kamp meldden woensdag dat kort voor de raketaanval leden van een speciale Israëlische eenheid de huizen van twee vermeende Hamas-aanhangers vernietigden. Militairen sneden de elektriciteit af in het noorden van de Gazastrook, waardoor onder meer Jabaliya, Beit Lahai en Beit Hanun in het donker kwamen te zitten.

Volgens Palestijnse veiligheidsdiensten trokken meer dan twintig tanks en pantersvoertuigen ook de steden Ramallah en Al Beera op de Westelijke Jordaanoever binnen. Daar schoten Israëlische troepen een aanhanger van de Islamitische Jihad dood.

Haifa

De acties volgden op de zelfmoordaanslag woensdag in de havenstad Haifa. Daar blies een 20-jarige man met banden met de radicale groepering Hamas zichzelf op in een bus. Vijftien mensen kwamen om het leven en zestig buspassagiers en omstanders raakten gewond, van wie twaalf ernstig.

Nieuwe regering

Het was de eerste aanslag sinds het aantreden vorige week van de nieuwe nationalistische coalitieregering van Likud-leider Ariel Sharon. De vorige aanslag was begin januari in Tel Aviv. Toen kwamen meer dan twintig mensen om.

De explosie in bus nummer 37 gebeurde in de Mouriag Boulevard, een van de belangrijkste straten van Haifa. Van het voertuig bleef weinig over. Het dak werd er half af gerukt en stoffelijke resten van passagiers lagen langs de weg. De autoriteiten vermoeden dat veel studenten van de nabijgelegen universiteit in de bus zaten.