LONDEN - De Britse prins Charles brengt vrijdag een bezoek aan de door water overstroomde gebieden in Engeland. Hij zal volgens Britse media onder meer spreken met families die langdurig kampen met afgesloten stroom- en waterleidingen.

Het is de eerste keer dat iemand van het Britse koninklijk huis naar het crisigebied reist. Koningin Elizabeth heeft de getroffenen eerder al wel via een verklaring haar steun en medeleven uitgesproken.

Vrijdag werd bekend dat ze uit privémiddelen geld heeft gestort op de rekening van het Britse Rode Kruis.

Schoonmaken

Ondanks waarschuwingen voor nieuwe wateroverlast, zijn vele duizenden mensen in het zuidwesten van Engeland begonnen met schoonmaken. In de hard getroffen graafschappen Gloucestershire en Worcestershire worden na het zakken van de waterstanden straten en huizen weer leefbaar gemaakt.

Huisvuil

Gezondheidsdiensten hebben gewaarschuwd voorzichtig te zijn. Het water kan verontreinigd zijn en op veel plaatsen is er al weken geen huisvuil meer opgehaald.

Steeds meer mensen krijgen intussen weer water uit de kraan, onder meer in Tewkesbury in Gloucestershire. Dit water is schoon genoeg om te wassen of toiletten te kunnen spoelen, maar nog niet om te drinken.

Overstromingen Engeland