DEN HAAG - De ruimploegen in de Gelderse Vallei verwachten donderdag alle achttien verdachte en besmette pluimveebedrijven te hebben leeggehaald. Daarna beginnen ze aan de circa vijftig omringende kippenhouderijen.

Een verdacht bedrijf in het Gelderse Laren bleek woensdag volgens de eerste testresultaten vrij van vogelpest. De besmettingshaard blijft daarmee beperkt tot het gebied in de Gelderse Vallei.

Het bedrijf in Laren was zelf al geruimd, maar ruiming op de buurbedrijven is nu niet nodig, schrijft minister Veerman van Landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het ruimen van de kippen is van groot belang om het vogelpestvirus te bestrijden. Zonder kippen in de omgeving kan het virus zich moeilijker verspreiden onder het pluimvee.

Extra apparaten

Het ministerie heeft de ruimingen woensdag flink opgevoerd. Door de komst van extra apparaten voor elektrocutie en vergassing konden in de loop van de dag 100.000 kippen worden afgevoerd. Tot en met woensdagavond zijn veertien bedrijven met in totaal 200.000 kippen leeggehaald. Vanaf donderdag geldt een ruimingscapaciteit van .000 dieren per dag.

Voorzitter G. Doornbos van land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland heeft grote zorgen dat de besmetting niet snel tot staan kan worden gebracht. Hij hoort veel geruchten over nieuwe gevallen die door het ministerie van Landbouw nog niet tot 'verdacht' zijn bestempeld.

Eén gram mest

Onderzoeker G. Koch van het dierziekte-instituut CIDC-Lelystad vindt snelheid niet het belangrijkste bij de ruiming. Zorgvuldigheid staat voorop, stelde hij woensdag. "Een gram mest onder een klomp is voldoende om tien tot honderd miljoen kippen te infecteren," aldus Koch.

De uitbraak van vogelpest is de eerste in Nederland sinds 1926. Het nu gevonden virustype H7N7 kwam het laatst in 1985 in Australië voor. Eerder dook het op in Duitsland en Engeland (1979). Onderzoeker Koch erkent dat buiten scharrelende kippen vatbaarder zijn voor ziekten. Hij vindt echter dat die risico's moeten worden afgewogen tegen het betere welzijn van scharrelkippen.

Vragen

LTO-voorzitter Doornbos meent dat de overheid de betrokken boeren beter moet informeren. Onder de boeren heerst veel onzekerheid, meent hij. Pluimveehouders hebben vragen als: 'wanneer wordt mijn bedrijf geruimd?' en 'Mogen mijn kinderen wel naar school?'.

Regionale informatielijnen verwachten dat de emoties bij de getroffen pluimveehouders binnenkort loskomen. ,,Nu zijn de boeren in het getroffen gebied nog druk bezig praktische zaken te regelen, maar daarna komt er plaats om emoties toe te laten'', aldus een woordvoerster van de Telefonische Hulpdienst Agrariërs (THDA) in Zwolle woensdag.

De hulpverleenster maakt een vergelijking met de MKZ-crisis, waarin vrij snel na de uitbraak veel informatieve en emotionele telefoontjes binnenkwamen. "De vogelpest roept bij veel agrariërs die destijds de MKZ-crisis in 2001 hebben meegemaakt emotionele herinneringen op. Ook kregen we een telefoontje van een agrariër die de pseudovogelpest in de vorige eeuw heeft meegemaakt."

Verboden

Niet alle bewoners in het getroffen gebied rond Barneveld blijken zich aan de speciale verboden te houden. Bijna twintig bewoners zijn bekeurd omdat ze hun pluimvee buiten lieten lopen, aldus de Algemene Inspectiedienst (AID) woensdag over de voorgaande dag.

Ernstiger was dat een boer stiekem kippen had begraven die waren gestorven door vogelpest. De dieren hadden voor onderzoek bewaard moeten worden. De boer uit Renswoude die een tv-ploeg van Netwerk op zijn bedrijf had toegelaten is bekeurd. Het bezoek was strijdig met een bezoekersverbod voor pluimveebedrijven.