GROU - Een vrachtschip is vrijdag op het Prinses Margrietkanaal bij Grou uit koers geraakt en deels de wal op gevaren. Het 105 meter lange schip ramde een vakantiewoning.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3395 Het gezin dat daarin lag te slapen bleef "wonder boven wonder" ongedeerd, aldus een woordvoerder van de politie in Friesland.

De 28-jarige schipper uit Dordrecht viel rond 04.30 uur in slaap, aldus de politie, waardoor hij de wal opvoer. Dat gebeurde bij het eiland It Burd. De vakantiewoning werd volledig verwoest.

De woning werd gebruikt door een gezin uit Zwolle, een 29-jarige man en 32-jarige vrouw en twee kinderen van acht maanden en drie jaar. Ze kwamen met de schrik vrij. Het doorgaande scheepvaartverkeer ondervond geen hinder van het ongeval. Het vrachtschip vervolgde zonder enige schade rond 12.00 uur zijn weg.

Weinig rust

Uit het onderzoek van de Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bleek dat de schipper te weinig rust had genomen. De schipper had per 24 uur acht uur moeten rusten, waarvan zes uur aaneengesloten. De schipper had te weinig en te onregelmatig geslapen. De Waterpolitie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de schipper voor overtreding van de vaar- en rusttijdenwet.

De schoonvader van het gezin sliep in zijn boot, die hij aan de wal bij de vakantiewoning had gelegd. Het vrachtschip schoof op een afstand van drie meter van zijn slaapplaats de wal op. "Het is een wonder dat er geen ergere ongelukken gebeurd zijn", vertelde de schoonvader op Omrop Fryslân.

Onweer

"Het was een hels kabaal, dus dacht ik eerst dat het onweer was. Dit bleek niet zo te zijn. Er was zelfs nog even paniek want de jongste was zoek. Hij sliep in een wiegje dat helemaal onder het schip lag. Maar toen we hem hoorden huilen, wisten we dat het goed was. Met enig kunst en vliegwerk hebben ze hem eruit gekregen."

Schip ramt vakantiehuis