UTRECHT - Nederlanders die in de buurt van het spoor wonen, kunnen sinds donderdag zien hoeveel decibels de langsdenderende treinen produceren. Spoorbeheerder ProRail publiceerde de zogeheten geluidskaart.

Op basis van deze kaart wordt in 2008 vastgesteld waar maatregelen moeten worden getroffen om de hinder terug te dringen.

Bezoekers van de website www.prorail.nl kunnen tot op straatniveau inzoomen om de exacte geluidbelasting van hun woonomgeving te bekijken. Ook is het mogelijk om de situatie 's nachts te vergelijken met de situatie overdag.

Decibellen

De kaarten maken alleen duidelijk hoeveel decibellen de treinen ter plaatse produceren. Het blijft onduidelijk of sprake is van overschrijdingen van de wettelijke normen. De kaart dekt ook niet heel Nederland af. Alleen trajecten waar per jaar meer dan 60.000 treinen passeren, zijn er in opgenomen.

De geluidskaart is het resultaat van een richtlijn van het Europees Parlement. Dat heeft bepaald dat burgers van de EU beschermd moeten worden tegen de belangrijkste bronnen van herrie. Dat zijn wegverkeer, industrie, luchtvaart en vervoer over het spoor.

Actieplan

Volgend jaar gaat ProRail een actieplan opstellen om geluidshinder van treinen te bestrijden.