HAARLEM - Evenals in andere liquidatiezaken lijkt ook in de zaak rond de moordpoging op Heineken-ontvoerder Cor van Hout een voorname rol te zijn weggelegd voor getuigen met wie justitie afspraken heeft gemaakt. Donderdag bleek tijdens een pro-formazitting voor de rechtbank in Haarlem rond twee verdachten dat de gebroeders Van L. uitvoerig hebben verklaard in deze zaak.

Van Hout en een vriend werden 20 december 2000 van grote afstand beschoten, terwijl zij voor de woning van de Heineken-ontvoerder in Amstelveen stonden. De twee afgevuurde kogels misten doel. De aanslag was de tweede op het leven Van Hout. In 1996 werd hij wel geraakt, maar kon zijn leven worden gered. In 2003 werd Van Hout beschoten met een machinepistool en liet hij het leven.

Kort na de aanslag in 2000 arresteerde de politie Nico V., Maruf M. en John Mieremet. De eerste twee zouden de aanslag feitelijk hebben uitgevoerd, Mieremet (zelf geliquideerd in 2005) zou de opdracht hebben gegeven en het wapen hebben geleverd. Justitie kreeg het bewijs tegen het drietal toen niet rond en moest de zaak seponeren. Mieremet zou ook achter de geslaagde aanslag in 2003 hebben gezeten.

Munitie

Met de verklaringen van de kroongetuigen Edward en Pieter van L. meende het Openbaar Ministerie voldoende munitie te hebben om een nieuw gerechtelijk vooronderzoek te openen en V. en M. andermaal te arresteren. Het tweetal zit sinds april vast in de zaak-Van Hout. V. was een lijfwacht van Sam Klepper, Mieremets vast 'zakenpartner' die in oktober 2000 werd geliquideerd. Van Hout zou het brein achter die moord zijn geweest, de aanslag op zijn leven de vergelding daarvoor.

De kroongetuigen beweren dat zij van Mieremet zelf hebben gehoord dat hij opdracht tot het vermoorden van Van Hout heeft gegeven.

Telefoongesprekken

Het leeuwendeel van het overige bewijs bestond in 2000 en 2001 ook al en wordt vooral gevormd door verdachte telefoongesprekken tussen V. en M. Ook werd op de avond van de aanslag in Amsterdam een uitgebrande gestolen auto aangetroffen, nabij de plek waar Nico V. zich had opgehouden.

Op het langeafstandsgeweer dat bij de aanslag is gevonden wordt momenteel nog DNA-onderzoek uitgevoerd om te kijken of het aan een van beide verdachten is te linken.

De rechtbank belist vrijdag of V. en M. nog langer in voorarrest moeten blijven. Voor V. is dat slechts een cosmetisch verschil, omdat hij op het moment van zijn arrestatie een celstraf wegens moord uitzat. M. is ook verdachte in de zaak-Holleeder. Zijn voorarrest in die zaak is in mei opgeschort.