AMSTERDAM - Joodse jongerenorganisaties demonstreren vrijdagmiddag tegen de haatcampagne die de Arabisch Europese Liga (AEL) volgens hen voert tegen de Nederlandse samenleving.

De demonstratie vindt plaats bij de Universiteit van Amsterdam waar de oprichter en Belgische leider van de AEL, Dyab Abou Jahjah, een lezing houdt. De organisatie is in handen van het CiJO, de jongerenorganisatie van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël). Het CiJO zegt geschokt te zijn door "het fanatisme dat Jahjah en de AEL tentoonspreidt".

De AEL denkt dat er alleen vrede kan komen in Israël door de vorming van één staat. Daardoor zou de staat Israël in zijn huidige hoedanigheid ontmanteld moeten worden, aldus de AEL. Het CiJO zegt dat Aboe Jahjah onbegrip, woede en aversie oproept door zijn radicale uitspraken.

De AEL-leider brengt deze week een bezoek aan Nederland en geeft in verschillende steden een aantal lezingen. De actie van de joodse jongeren is het eerste officiële protest tegen de AEL, die sinds afgelopen weekeinde ook een Nederlandse vertegenwoordiging heeft. Een woordvoerster kon woensdagmiddag niet zeggen hoeveel mensen zij verwacht bij de demonstratie.