HAIFA - Een zelfmoordaanslag woensdag op een bus in de havenstad Haifa in het noorden van Israël kostte vijftien mensen het leven. Tientallen raakten gewond. Volgens de politie zat de vermoedelijke Palestijnse dader achterin de bus.

Het was de eerste aanslag sinds het aantreden vorige week van de nieuwe nationalistische coalitieregering van Likud-leider Ariel Sharon. De laatste aanslag had begin januari in Tel Aviv plaats. Toen kwamen meer dan twintig mensen om.

Studenten

De explosie in bus nummer 37 gebeurde in de Mouriah Boulevard, een van de belangrijkste straten van Haifa. Van het voertuig bleef weinig over. Het dak werd er half vanaf gerukt en stoffelijke resten van passagiers lagen langs de weg. De autoriteiten vermoeden dat veel studenten van de nabijgelegen universiteit in de bus zaten.

Nog geen enkele groepering heeft de aanslag opgeëist. Zegslieden van de Palestijnse organisaties Hamas en Islamitische Jihad verklaarden dat het een wraakactie betrof voor de Israëlische operatie in Gaza. Daarbij zijn de afgelopen dagen al verscheidene burgers omgekomen.

Invallen

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de aanslag. Zij vreest dat het Israëlische leger ervan misbruik zal maken om nieuwe "dood en verderf zaaiende" invallen te doen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. In februari en maart hebben acties van de Israëliërs in beide gebieden aan 77 Palestijnen het leven gekost.

De woordvoerder van de Israëlische regering, Raanan Gissin, zei dat de aanslag duidelijk maakte dat de Palestijnse Autoriteit niets doet om het terrorisme te stoppen. Volgens hem zit er dan ook niets anders op dan dat Israël zijn campagne voortzet om dergelijke acties te voorkomen.

Spijkers

De politie in Haifa zei dat de bom "middelgroot" was. Het explosief was gevuld met metaal en rond het lichaam van de dader gebonden, die bij de actie omkwam. Daders van zelfmoordaanslagen voegen vaak spijkers en bouten aan de springstof toe om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Van de circa veertig gewonden zijn er tien slecht aan toe.

"Mijn baas en ik gingen naar buiten na de lunch en hoorden toen een enorme explosie. Lichaamsdelen, handen en benen, glas en wrakstukken vlogen van de bus tot recht voor de kapperzaak," aldus de 20-jarige Michael Afuta die in de kapsalon werkt.

Horen

De eveneens gewonde chauffeur van de bus, de Arabier Marwan Damouni, zei in een interview met de radio dat de ontploffing gebeurde toen hij stopte bij een halte en de deuren opende voor de passagiers. "Ik hoorde plotseling een explosie. Ik wilde mij bewegen om gewonden te helpen, maar vanwege de kracht van de explosie kon ik niks meer horen," zei hij in het ziekenhuis.

Israëlische veiligheidsfunctionarissen hadden de afgelopen dagen al voor aanslagen gewaarschuwd. Zij ontvingen informatie over vijftig geplande of ophanden zijnde aanslagen. Ze zeiden dat tijdens de maand februari veertig aanslagen werden voorkomen.