KOPENHAGEN - Denemarken heeft de meeste van zijn 430 militairen in Irak eerder dan gepland teruggetrokken. Dat meldde de Deense tv-zender TV2 woensdagavond op gezag van een legerwoordvoerder.

De aftocht van de Deense militairen, die sinds 2003 gestationeerd zijn in Basra en onder Brits commando staan, zou eigenlijk op 10 augustus beginnen. Maar volgens een Iraakse correspondent van TV2 hebben aanvallen van opstandelingen ertoe geleid dat de Denen eerder zijn vertrokken.

De legerwoordvoerder, luitenant-kolonel Jes Rasmussen, ontkende dat. "We hebben een manier gevonden om onze spullen sneller dan verwacht te pakken", aldus Rasmussen.

Datum

Meer dan 250 Deense soldaten zouden naar Koeweit zijn vertrokken in afwachting van de terugreis naar Denemarken. De overige militairen vertrekken op korte termijn uit Basra. Een datum is uit veiligheidsoverwegingen niet genoemd.

Het contingent wordt vervangen door een kleine eenheid bestaande uit 55 Deense militairen en vier observatiehelikopters.

Tolk

Het Deense leger meldde vorige week dat het in het geheim ongeveer tweehonderd Irakezen uit Irak heeft geëvacueerd. De Irakezen werkten onder meer als tolk voor de Deense troepen in Zuid-Irak. Zij krijgen asiel in Denemarken.

De Denen vreesden dat hun Iraakse medewerkers en hun familie mogelijk het doelwit zouden worden van militanten na het vertrek van de militairen.