DEN HAAG - Minister-president Balkenende verwerpt de beschuldigingen van prinses Margarita de Bourbon de Parme aan het koninklijk huis. Balkenende noemde woensdag tijdens een persbijeenkomst de kwestie 'uiterst pijnlijk en hoopt dat de kwestie 'snel stopt'. Margarita beticht het koninklijk huis en de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) onder meer van afluisteren.

"Dat Beatrix Margarita zou afluisteren is gewoon niet waar. Dat er gestommel te horen was in de kamer ernaast en de koningin fronste tijdens een persoonlijk gesprek met Margarita, daaruit kun je niet de conclusie trekken dat er afgeluisterd wordt. Die conclusie geeft een onjuist beeld", verklaarde Balkenende. Margarita zei dinsdag in Nova dat ze aan de blik van de koningin kon zien dat Beatrix het gesprek met haar nichtje stiekem opnam.

BVD

Balkenende gaf toe dat de BVD informatie heeft verzameld over de toekomstige echtgenoot van de prinses, Edwin de Roy van Zuydewijn . Dit zou in 2000 zijn gebeurd. Volgens de premier behoort dit tot de normale procedure als nieuwe kandidaten toetreden tot de koninklijke familie. Balkenende zei dat de resultaten van de onderzoeken reden hebben gegeven tot 'gesprekken in de familiekring'.

Balkenende bekritiseerde daarnaast de pers. "De publiciteitsgolf over het koninklijk huis en de familie is buitengewoon jammer. Het brengt schade toe aan betrokkenen."