AMSTERDAM - Steeds meer homoseksuelen weten het speciale pikettelefoonnummer van de politie Amsterdam te vinden. Daardoor wordt vaker melding gemaakt van geweld tegen homo's.

Het aantal meldingen van geweld tegen homoseksuelen in de regio Amsterdam is in het eerste halfjaar al hoger dan in heel 2006.

Vorig jaar kreeg het homoteam Roze in Blauw van de politie Amsterdam zestien meldingen van geweld, in de eerste zes maanden van dit jaar ligt dat aantal al op zeventien. Dat heeft woordvoerder Marja Lust van het team woensdag gezegd. Het team bestaat uit homoseksuele politieagenten.

Meldingen

De politie Amsterdam-Amstelland is het enige korps in Nederland dat een speciaal pikettelefoonnummer heeft waar homoseksuelen en getuigen terecht kunnen met vragen en meldingen. Die telefoontjes gaan volgens Lust naast geweld en belediging ook over informatieverzoeken. Ook bellen er mensen uit andere politieregio's.

Aangifte

Als het gaat om homoseksuelen die aangifte zouden moeten doen in hun eigen regio, zoekt het homoteam in Amsterdam contact met homoseksuele collega's in die regio. Die zoeken dan contact met het slachtoffer. Op landelijk niveau hebben diverse homoseksuele agenten zich verenigd in een netwerk.

Volgens Lust werkt telefonisch aangifte doen bij homoseksuele agenten drempelverlagend. Veel homo's zouden geen aangifte durven doen omdat zij dat aan de balie bij mogelijk een heteroseksuele agent moeten doen.

Bekendheid

De woordvoerder denkt dat het aantal meldingen dit jaar zo is toegenomen vanwege de grotere bekendheid van het piketnummer. Zij denkt niet dat de aandacht in de media de agressie hebben doen toenemen.