RIJSWIJK - De Palestijns-Bulgaarse arts Ashraf el Hagoug Gomma is erg gelukkig met zijn vrijlating. Na acht jaar gevangenschap in Libië wil hij zich uiteindelijk bij zijn familie in Nederland vestigen. De familie woont sinds 2004 in Woerden. "Ik hoop dat ik Nederlands staatsburger kan worden", liet hij dinsdag weten.

De arts zat met vijf Bulgaarse verpleegsters sinds 1999 vast in Libië omdat ze ruim vierhonderd kinderen zouden hebben besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. De veroordeelden hebben altijd gezegd dat ze onschuldig zijn. De zes medici werden aanvankelijk ter dood veroordeeld. Vorige week werd de doodstraf omgezet in levenslang en dinsdag mochten zij uit Libië weg. De Bulgaarse president Georgi Parvanov heeft de zes inmiddels gratie verleend.

De groep arriveerde dinsdagmorgen op het vliegveld van de Bulgaarse hoofdstad Sofia. De medici verkeerden in het gezelschap van Cécilia Sarkozy, de vrouw van de Franse president en van de Europese commissaris voor externe aangelegenheden, Benita Ferrero-Waldner. Zij hebben de afgelopen dagen in Tripoli gepleit voor hun vrijlating.

Dankbaar

Ashraf is de vrouw van de Franse president erg dankbaar, net zoals de Nederlandse regering, de Euopese Unie en iedereen die zich voor zijn vrijlating heeft ingezet. "Ik wil heel graag de Nederlandse regering bedanken. Zij hebben mijn familie geholpen. Dat heeft hun en mijn leven gered."

Zijn vader bedankte dinsdagmorgen de gemeente Woerden. "Daar hebben wij veel steun van gehad. Veel mensen in Nederland en de rest van Europa hebben zich de afgelopen jaren ingezet om Ashraf en de verpleegsters vrij te krijgen. Daar zijn we heel blij mee."

Opgelucht

Ook het gemeentebestuur van Woerden is opgelucht. "Het moet voor hen een ongelooflijk feestelijk moment zijn en wij leven erg met de familie mee", aldus loco-burgemeester Wim Groeneweg. Oud-wethouder Tineke Lander, die zich met de stichting Tahrrer (Arabisch voor zo vrij als een vogel) inzette voor Ashraf, ontving bloemen.

De familie woont sinds drie jaar in Woerden. Voor hun zoon is Nederland echter onbekend terrein. Tijdens zijn langdurige gevangenschap vertrok zijn familie uit Libië omdat zij daar werd bedreigd. Nederland bood via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR onderdak aan de familie. Sindsdien bleven zij zich inzetten voor de vrijlating van hun zoon en broer. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) liet dinsdag weten dat de arts toestemming tot verblijf in Nederland krijgt.

Klacht

De advocaat van Ashraf, Liesbeth Zegveld, dient op korte termijn een klacht in bij de Verenigde Naties over de gang van zaken rond het proces van haar cliënt. Zegveld spreekt over een oneerlijk proces.

Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy heeft noch Frankrijk noch de Europese Unie geld betaald voor de vrijlating. Libië krijgt medische hulp en de mogelijkheid de diplomatieke banden met de Europese Unie te versterken.

Woensdag reizen de ouders naar Sofia om hun zoon na acht jaar weer te zien. Zij blijven een week in Bulgarije. Ashraf, die onlangs de Bulgaarse nationaliteit kreeg om hem samen met de Bulgaarse verpleegkundigen vrij te kunnen krijgen, blijft nog minstens tien dagen in Bulgarije om lichamelijk en psychisch bij te komen van zijn gevangenschap. Dit wil hij graag doen in de nabijheid van de vijf verpleegsters. Hij laat weten dat zij samen veel slechte dagen hebben meegemaakt. Nu is het tijd om gelukkige momenten te creëren. "Alle families komen, het is tijd om met zijn allen gelukkig te zijn."