MANILLA - De radicale islamitische Abu Sayyaf-groep heeft mogelijk de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag op de luchthaven van het Zuid-Filipijnse Davao opgeëist. Bij de ontploffing dinsdag kwamen 21 personen, onder wie een Amerikaan, om het leven. Naar schatting raakten 150 mensen gewond. Bij een explosie kort daarna in de buurt stierf een persoon.

Bekijk video

Een van de leiders van Abu Sayyaf, Hamsiraji Sali, zei tegen het Filipijnse televisiestation ABS-CBN dat de bom op het vliegveld op de verkeerde plaats zou zijn achtergelaten. Hij bood de nabestaanden en slachtoffers van de bomaanslag zijn verontschuldigingen aan voor het leed. Het doel van de aanslag was sabotage. Het was niet de bedoeling burgers te treffen, aldus Sali.

De autoriteiten plaatsten vraagtekens bij de echtheid van het telefoontje. Volgens hen staat het nog niet vast dat het bij de beller om Sali ging.

De aanslag in Davao op het eiland Mindanao komt enkele dagen, nadat voorman Sali met aanslagen in grote steden in het zuiden van de Filipijnen had gedreigd. Een aanhanger van Sali had kort na de aanslagen al telefonisch gereageerd: “Wat denk je? Onze commandant heeft al gewaarschuwd dat we voor problemen zouden gaan zorgen in Mindanao.”

Strijd

In het zuiden van het overwegend katholieke land strijden regeringstroepen tegen moslimrebellen die een eigen islamitische staat willen, zoals Abu Sayyaf en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF). In verband met de aanslag hadden de Filipijnse autoriteiten al vijf leden van het MILF gearresteerd. Het MILF is de grootste separatistische groepering van het eilandenrijk. De beweging ontkende meteen achter de aanslag te hebben gezeten.

Onder de slachtoffers is een 3-jarig meisje. Drie Amerikanen raakten gewond, aldus de Amerikaanse ambassade in Manilla. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

Avondspits

De explosie vond plaats in de avondspits in een overvolle wachtruimte bij de aankomsthal op het vliegveld Davao. Veel mensen schuilden daar voor een regenbui. Het explosief was vermoedelijk met een tijdmechanisme verbonden, aldus de politie. De bom zat in een rugzak die in de ruimte was neergezet.

Meer ontploffingen

De tweede ontploffing was in Tagum City ten noordwesten van Davao. Daarbij raakten elf mensen gewond, aldus de politie die uitzoekt of er een verband tussen de twee explosies bestaat. Er is ook een derde explosie gemeld, op een busstation in Davao, maar daardoor raakte niemand gewond. Woensdag ontplofte een zelfgemaakte bom in een groentewinkel in Coabato, maar ook hier vielen geen slachtoffers.

President Arroyo riep de regering in spoedzitting bijeen. De Amerikaanse president George Bush veroordeelde de aanslagen. De Amerikaanse en Filipijnse regeringen zullen “zij aan zij” werken om de daders te achterhalen, verklaarde zijn woordvoerder.