NEW YORK/LONDEN - De Verenigde Naties hebben in het geheim plannen opgesteld voor de rol van de volkerenorganisatie in Irak na de oorlog die Saddam Hussein moet verdrijven. Met het opstellen van de plannen lijken de VN een oorlog als onvermijdelijk te zien, aldus de Britse krant The Times op woensdag.

Het zestig pagina's tellende plan zou afgelopen maand opgesteld zijn in opdracht van de Canadese Louise Frechette, plaatsvervangend secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Het voorziet erin dat de VN ongeveer drie maanden na de succesvolle verovering van Irak actief wordt in het land en zich inzet voor het instellen van Iraaks zelfbestuur.

Volgens de plannen zal er geen volledig VN-bestuur in Irak komen zoals de Britten graag zouden zien. Bovendien zou de organisatie willen voorkomen dat het zeggenschap krijgt over Iraakse olie of betrokken raakt bij het onderzoek naar Iraki's die banden onderhielden met het regime van Saddam.

Ook het organiseren van verkiezingen terwijl het land nog is bezet door Amerikaanse militairen zou niet aan de orde zijn. Het plan voorziet alleen in het oprichten van Unami, een missie die de Irakezen moet assisteren bij het opzetten van een nieuwe regering. Bronnen binnen de VN noemen de speciale VN-gezant voor Afghanistan, de Algerijn Lakhdar Brahimi, als vermoedelijke leider van Unami. Brahimi zou een soortgelijke rol in Irak moeten gaan spelen als hij had in Afghanistan.

Gouverneur

Frechette had maandag een ontmoeting met de Amerikaanse luitenant-generaal buiten dienst Jay Garner. Hij wordt aangemerkt als de belangrijkste kandidaat om als gouverneur op te treden nadat de Amerikanen Irak hebben veroverd. Garner wil echter zo snel mogelijk worden afgelost door een internationaal gerespecteerd persoon. Binnen een tot zes maanden zouden Iraakse bannelingen vervolgens zitting moeten nemen in het nieuw te formeren landsbestuur.