DEN HAAG - De Rijksvoorlichtingsdienst overweegt juridische stappen te ondernemen tegen prinses Margarita, omdat zij dinsdag in NOVA directeur-generaal E. Brouwers heeft beschuldigd van afluisterpraktijken.

"Het ministerie van Algemene Zaken, waar de Rijksvoorlichtingsdienst onderdeel van uitmaakt, gaat zeker de landsadvocaat inschakelen", aldus Brouwers dinsdagavond laat. "Wij hoeven ons niet alles zo maar te laten aanleunen."

Brouwers

Brouwers, die de officiële woordvoerder is van het Koninklijk Huis en premier Balkenende, noemt de beschuldiging van Margarita "ongehoord en ongekend" en "absoluut niet waar". De prinses sprak dinsdagavond voor het eerst op de televisie over de problemen met de koninklijke familie. De afgelopen drie weken hing zij al de vuile was buiten in HP/De Tijd. Woensdag verschijnt het vierde deel in de reeks van de zogenoemde serie Oranjebitter.

Afluisterpraktijken

Margarita noemde in NOVA de Rijksvoorlichtingsdienst als een voorbeeld van afluisterpraktijken. "We zijn naar Eef Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst gegaan om hulp te vragen. Terwijl wij daar gaan zitten, kijk ik naar de muur en ik zie tussen de prachtige mooie houten panelen een microfoontje uitsteken. Heel klein, maar heel duidelijk."

De directeur-generaal is zeer verbolgen over de wijze waarop Margarita hem "publiekelijk heeft neergezet". Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het door haar gesignaleerde microfoontje een schroef van een schilderij. Brouwers kon overigens nog niet aangeven waarin het onderzoek door de landsadvocaat zou moeten uitmonden. "Dat is vers twee".

HP/DE Tijd

De koninklijke familie zal "voorlopig" niet ingaan op de beschuldigingen die Margarita heeft geuit. Ook na de eerdere publicaties in HP/De Tijd en Stern zag de familie af van een inhoudelijke reactie. De Rijksvoorlichtingsdienst meldde toen slechts dat de familie zich niet herkende in de verhalen.

'Alleen Claus vriendelijk tegen Edwin'

"Claus was één van de weinige mensen aan het hof die steeds vriendelijk tegen mij zijn geweest." Dat zegt Edwin de Roy van Zuydewijn, de man van prinses Margarita, in woensdag het laatste deel van 'Oranjebitter' van HP/De Tijd. Het echtpaar heeft vier afleveringen lang tegen de familie van Margarita oorlog gevoerd. Het stel voelt zich vreselijk gedwarsboomd.

Het tweetal werd ook niet uitgenodigd voor de uitvaart van prins Claus. "Trix en de jongens kunnen het niet aan", aldus prinses Irene door de telefoon tegen haar dochter Margarita. Op maandag 14 oktober, de dag voor de uitvaart, mochten ze op Paleis Noordeinde alleen even langs de kist.

Balkenende

Overigens sluit Brouwers niet uit dat premier Balkenende woensdag in reactie op alle berichten "iets zal doen". Of het daarbij kan gaan om een mogelijke verbale of schriftelijke verklaring, kon Brouwers niet zeggen.

Majesteitsschennis

Het lijkt er sterk op dat prinses Margarita de Bourbon de Parme majesteitsschennis heeft gepleegd. Ze heeft de eer en goede naam van haar tante, koningin Beatrix, aangetast. Dit heeft hoogleraar A. Koekkoek van de Universiteit van Tilburg, oud-Tweede-Kamerlid van het CDA, gezegd in een reactie op de uitspraken van de prinses dinsdagavond in Nova.

De prinses beschuldigde haar tante dinsdagavond onder meer van machtsmisbruik. Volgens Koekkoek “is dat nogal wat”. “Volgens het Wetboek van Strafrecht kan dat niet.”

Volgens Koekkoek had de prinses zich goed op het televisie-interview voorbereid en probeerde ze de naam van de koningin te omzeilen toen ze moest aangeven wie zich schuldig maakte aan het machtsmisbruik. “Maar”, zegt Koekkoek, “uit de context bleek toch duidelijk dat het om de koningin ging.”

De hoogleraar vindt het terecht dat premier Balkenende laat onderzoeken of Margarita voor de rechter kan worden gedaagd: “De prinses gaat veel en veel te ver.”