RIO DE JANEIRO - Het carnaval heeft in Latijns-Amerika tot nu toe zeker 140 levens geëist. Alleen al in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn dit jaar 72 mensen omgekomen door geweld of verkeersongevallen tijdens het carnaval.

Dit blijkt uit officiële cijfers van de Latijns-Amerikaanse overheden, die dinsdag zijn vrijgegeven. In Venezuela eiste het feest zeker veertig levens, in Ecuador kwamen tien mensen om en in Panama veertien.

Veiligheidschef kolonel Josia Quintal van Rio de Janeiro zei dat ondanks de inzet van 38.000 militairen er dit jaar tot nu toe 21 procent meer doden zijn gevallen bij het carnaval in de stad dan vorig jaar.

Bendes en bommen

De Braziliaanse autoriteiten hadden tot de massale inzet van militairen en politie tijdens het carnaval besloten, nadat drugsbendes stadsbussen onder vuur hadden genomen met machinegeweren en er tientallen van platbrandden. Ook vielen de bendeleden politieposten aan en brachten ze bommen tot ontploffing.

Patrouille

De gouverneur van de staat Rio de Janeiro, Rosangela Matheus, zei dat hij naar aanleiding van het grote aantal carnavalslachtoffers, de federale overheid heeft gevraagd de 38.000 politieagenten en veiligheidsfunctionaris nog dertig dagen te laten patrouilleren.