AMSTERDAM - Smartshops moeten bij de verkoop van paddo's een leeftijdsgrens van 18 jaar gaan hanteren. Dat stelt de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (Vlos) waarbij 40 van de ongeveer 120 shops zijn aangesloten.

Volgens de vereniging houden haar leden zich al aan deze leeftijdsgrens. Maar de vereniging pleit ervoor dat een leeftijdsgrens wordt ingesteld voor alle shops.

Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) zei begin deze maand in de Tweede Kamer ook al een leeftijdsgrens voor de verkoop van paddo's te willen, als er geen verbod zou komen. Hij reageerde hiermee op Kamervragen van VVD-Kamerlid Fred Teeven, die pleitte voor een verbod.

Overleg

De smartshopvereniging is in 'intensief' overleg met het ministerie van Volksgezondheid en de gemeente Amsterdam, waar paddogebruik onlangs tot verschillende incidenten leidde. Vrijdag had de minister volgens de Vlos een definitief besluit zullen nemen over de kwestie, maar dat is vooralsnog niet gebeurd.

De Vlos is absoluut tegen een verbod op de verkoop van verse paddo's. "Daarmee gaan we van de regen in de drup', stelt Paul van Oyen van de Vlos. "De verkoop verdwijnt dan in het illegale circuit, waarmee je al de grip erop verliest." De woordvoerder vreest dat paddo's dan worden vermengd met andere producten. "Dan weet je niet meer wat er gebeurt."