DEN HAAG - De ruimingsploegen gaan nieuwe methoden inzetten om de zeventien van klassieke vogelpest verdachte kippenbedrijven te ruimen. Naast vergassing met koolstofdioxide, gaan de ruimers ook stroomstoten gebruiken en complete kippenschuren volspuiten met koolmonoxide. Minister Veerman van Landbouw denkt dat de kippen van de verdachte bedrijven eind deze week allemaal gedood zijn.

"Ik ben monterder dan gisteren," zei de CDA-bewindsman dinsdagavond. Op dat moment waren er drie bedrijven leeggemaakt. Woensdagmorgen zullen dat er in totaal vijf zijn. Het aantal gedode kippen komt dan op 120.000. Van twee van de zeventien pluimveehouderijen, beide in Barneveld, is inmiddels officieel komen vast te staan dat ze besmet zijn met vogelpest.

Debat

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de vogelpest met de ministers Veerman en De Geus (Volksgezondheid). De VVD is nog steeds hoogst ontevreden over het optreden van Veerman. De liberalen willen dat in een groter gebied preventief pluimvee wordt geruimd om verdere besmetting te voorkomen. Volgens PvdA-Kamerlid Waalkens komt de aanpak van de crisis langzaam op stoom.

Verdachte lokaties

In totaal telt Nederland 66 bedrijven binnen de 1-kilometerzone rond verdachte lokaties die geruimd moeten worden. België heeft 25 bedrijven geblokkeerd die kippen of eieren uit Nederland hebben ingevoerd, Duitsland drie.

De getroffen gebieden kunnen nog maandenlang op slot blijven, voorspelde Veerman. Hij sluit niet uit dat het virus enige tijd ondergronds blijft sluimeren en zich dan plotseling weer manifesteert. De minister verwierp kritiek dat de overheid te laks zou zijn opgetreden. "Er is altijd te weinig capaciteit als je alles op één dag wilt doen," benadrukte hij.

Belgische methode

Om het tempo op te voeren worden vanaf dinsdagnacht ook dieren met stroomstoten gedood en woensdag komt daar de zogeheten Belgische methode bij. Daarbij wordt de schuur afgesloten waarin de dieren staan. Die schuur wordt vervolgens met koolmonoxide ingespoten.

Verder komen er de komende dagen nog vijftien apparaten bij waarmee kippen met kooldioxide kunnen worden vergast tot een totaal van 25. Met alle methodes bij elkaar kunnen ongeveer 300.000 kippen per dag worden afgemaakt.

Vergoeding

De pluimveehouders krijgen een vergoeding. Daarnaast gaat Veerman vrijdag in het kabinet een noodfonds bepleiten. Hij hoopt een "realistisch bedrag" uit het vuur te kunnen slepen. Ook de negen getroffen bedrijven die kuikens uitbroeden, krijgen compensatie. Zij willen de stekker uit de broedmachines trekken, zodat de eieren niet meer uitkomen.

Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) is tevreden met de vergoeding voor de broedbedrijven. Wel blijft hij sceptisch over het tempo: "Ik kan me nauwelijks voorstellen dat deze bedrijven aan het einde van de week allemaal geruimd zijn." Ook verschilt de NOP nog steeds van mening met het ministerie over de volgorde van te ruimen bedrijven.

Ernstig verdacht

Het toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer rond Barneveld is dinsdagavond aangepast, nadat het ministerie van Landbouw een bedrijf in Achterveld als ernstig verdacht heeft bestempeld. Het stond al te boek als verdacht. Onderzoek heeft de verdenking sterker gemaakt. Naast de zeventien ernstig verdachte bedrijven zijn er ook nog enkele met het predikaat licht verdacht. Deze zijn op slot gegaan. De RVV doet er onderzoek.