ZOETERMEER - De pluimveehouders in Nederland moeten de komende twee jaar 9,3 miljoen euro meebetalen aan de huidige bestrijding van de vogelpest. Het Productschap voor Vee Vlees en Eieren (PVE) legt daartoe binnenkort een heffing op, aldus sectordirecteur B. den Dellaert dinsdag.

Voor de kostenverdeling zijn eerder afspraken gemaakt tussen de overheid en het schap. Het productschap is aansprakelijk voor een bedrag van 11,3 miljoen euro. Hiervan heeft het al 2 miljoen euro op een rekening staan. Naast de boeren betalen ook de belastingbetalers in de Europese Unie aan de bestrijding mee. Het ministerie van Landbouw kan ongeveer de helft van de kosten declareren bij de Europese Commissie.

Hoeveel de bestrijding gaat kosten, durft niemand te schatten. "Iedereen die nu een schadebedrag noemt, begeeft zich op glad ijs", vindt een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO-Nederland.

De vergoeding voor geruimde bedrijven kan flink variëren. Taxateurs stellen de dagwaarde van de dieren vast aan de hand van tabellen met factoren als gewicht, leeftijd en soort van de geruimde levende dieren. Bedragen kunnen daardoor verschillen van enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro's.

Zorgelijk

Boeren vinden het zorgelijk dat de tabellen minder waarde toekennen aan zieke dieren en zelfs helemaal niks aan dode dieren. Zo zou er geen geld zijn voor een pluimveehouderij waar inmiddels alle kippen aan vogelpest zijn gestorven. Minister Veerman stelde maandag dat er een nationale regeling voor deze gevallen moet komen.

Atsma

Tweede-Kamerlid Atsma (CDA) bepleitte recent voor een noodfonds voor getroffen boeren. Dat zou een uitkomst moeten zijn voor andere, niet-vergoede kosten. Boeren krijgen immers geen vergoeding voor indirecte kosten. Misgelopen inkomsten door leegstaande stallen bijvoorbeeld blijven het risico van de ondernemer. Voor eigen rekening blijven ook de aankoopkosten van nieuwe dieren.