AMSTERDAM - Van de getuigenverhoren die gepland stonden in het hoger beroep tegen de Hofstadgroep kwam vandaag in de extra beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp niets terecht. Een getuige, Jason W. was aanwezig, maar gaf direct te kennen dat hij er niet voor voelde ook maar één vraag te beantwoorden.

Met de opmerking 'jullie hebben jullie boek en ik het mijne' onderstreepte hij zijn mening over de legitimiteit van het gerechtshof, die in zijn ogen ontbreekt.

W. is door de rechtbank veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het gooien van een handgranaat naar het arrestatieteam dat in november 2004 zijn woning in Den Haag binnenviel. In die woning in het Haagse Laakkwartier woonde hij samen met een andere Hofstadverdachte, Ismail A. De laatste is veroordeeld tot dertien jaar cel.

Zwaarst gestraft

Na Mohammed B., die levenslang kreeg voor de moord op Theo van Gogh, is W. van de Hofstadgroep het zwaarst gestraft. Hij heeft in januari laten weten niet in beroep te gaan tegen zijn straf, maar het Openbaar Ministerie heeft dat wel gedaan.

De tweede getuige die op het zittingsschema van het hof stond voor maandag, was Malika C. In haar plaats was haar advocate Angela Meijer aanwezig. Zij was gekomen om de afwezigheid van haar cliënte toe te lichten voor het hof. Om de privacy van C. te waarborgen, wilde zij dat echter alleen achter gesloten deuren doen. Het hof willigde dat verzoek in.

Huwelijk

Malika C. zou korte tijd met Hofstadverdachte Nourreddine el F. getrouwd zijn geweest. Het ging om een, niet door het Nederlandse recht erkend, islamitisch huwelijk. Mohammed B. zou dit huwelijk hebben ingezegend. Nadat Malika C. in 2004 tegenover de politie belastende verklaringen had afgelegd, zou zij zijn bedreigd. Haar werd aangeraden niet meer met de 'afvalligen' samen te werken. Advocate Meijer liet eerder in dagblad De Pers weten dat ze verwacht dat het hof C. zal verplichten om als getuige op te treden. Daarover wordt nog besloten.

De leden van de Hofstadgroep worden ervan verdacht dat ze een organisatie met terroristisch oogmerk vormden. Acht verdachten staan in hoger beroep terecht. De inhoudelijke behandeling duurt deze week nog voort en wordt dan in september hervat.