MANILLA - Door een bomexplosie op een luchthaven in het zuiden van de Filippijnen zijn dinsdag zeker twintig doden en meer dan 140 gewonden gevallen. Korte tijd later ontplofte net buiten Davao een granaat. Daardooor kwam een persoon om. Een onbekend aantal mensen is opgepakt.

Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist. De autoriteiten zoeken die echter bij moslimrebellen die al jaren in het gebied strijden tegen de regering.

Amerikanen

De politie meldde dat de lijken zijn gevonden van tien mannen, zeven vrouwen en een driejarig meisje. Een Amerikaan is in een ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Drie andere Amerikanen raakten gewond, aldus de Amerikaanse ambassade in Manilla. Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er geen Nederlanders onder de slachtoffers.

De explosies hadden plaats in de avondspits. De eerste ontploffing deed zich om 10.15 uur Nederlandse tijd voor in een overvolle wachtruimte bij de aankomsthal op het vliegveld Davao. De ruimte was zo vol, omdat veel mensen er schuilden voor een regenbui. Het explosief had een verwoestende kracht en was vermoedelijk verbonden met een tijdmechanisme, aldus de politie. De bom zat in een rugzak die in de ruimte was neergezet. De wachtruimte is compleet weggevaagd. De luchthaven is dicht en vluchten worden omgeleid.

Boos

President Arroyo heeft de aanslag veroordeeld en de regering in spoedzitting bijeen geroepen. Ook maakte zij bekend dat al een onbekend aantal mensen is opgepakt. Burgemeester Rodrigo Duterte van Davao zei "zeer, zeer boos" te zijn.

De tweede ontploffing had vlak na de eerste plaats, in Tagum City ten noordwesten van Davao. Daardoor viel een dode en raakten elf mensen gewond, aldus de politie die uitzoekt of er een verband tussen de twee explosies is. Ook is een derde explosie gemeld, op een busstation in Davao, maar daardoor raakte niemand gewond.

De stad Davao is de grootste stad op het zuidelijke eiland Mindanao. De meesten van de 1,2 miljoen inwoners zijn katholiek. In het zuiden van het land strijden regeringstroepen tegen moslimrebellen die een eigen islamitische staat willen, zoals Abu Sayyaf en het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF). Tot nu toe wist de stad veelal buiten de gevechten te blijven.

Dreiging

De bomaanslagen komen enkele dagen nadat Hamsiraji Sali, een leider van Abu Sayyaf, heeft gedreigd met aanslagen in grote steden in het zuiden van de Filippijnen. Een aanhanger van Sali zei dinsdag telefonisch: "Wat denk je? Onze commandant heeft al gewaarschuwd dat we voor problemen zouden gaan zorgen in Mindanao. Wat denk je er nu van?"

Het leger meldde dinsdag veertien rebellen te hebben gedood. De sinds drie weken weer opgelaaide strijd met het MILF heeft al .000 mensen op de vlucht doen slaan. De regering is met een harde aanpak gekomen en de groep reageert daar net zo hard op. Zeker tweehonderd rebellen zijn al gedood. Zondag kwamen tien MILF-rebellen om het leven.

Door een bomexplosie op een vliegveld bij de stad Cotabato, ook op Mindanao, kwam op 20 februari een soldaat om het leven. Daarvoor wordt het MILF verantwoordelijk gehouden.

De Amerikaanse president George Bush veroordeelde de aanslagen. De Amerikaanse en Filippijnse regeringen zullen "zij aan zij" werken om de daders te achterhalen, verklaarde zijn woordvoerder.