RIO DE JANEIRO - Een aanzienlijk deel van de luchtverkeersleiding in Brazilië is zaterdag enige tijd buiten werking geweest.

De storing volgde niet lang nadat president Luiz Inacio Lula da Silva in een boodschap aan de natie had verzekerd dat het vliegverkeer in het land veilig is omdat het uitstekend wordt begeleid en gecontroleerd.

De president beklemtoonde dit omdat dinsdag een verkeersvliegtuig in Sao Paulo verongelukte waarbij alle tweehonderd inzittenden om het leven kwamen.

Manaus

De luchtverkeersleiding valt onder Defensie en heet Geïntegreerd Centrum voor Luchtverdediging en Vliegverkeer (Cindacta). In het noordwestelijke Manaus, in het Amazonegebied, deed zich zaterdag in het Cindacta-centrum kortsluiting voor.

Als gevolg daarvan was er geen communicatie meer en de radars werkten niet gedurende twee uren. Dit bevestigde zaterdag de directeur van de publiekeinstelling die luchthavens beheert, José Carlos Pereira.

Vertragingen

Het incident leidde tot tal van vertragingen en tot het afgelasten van bijna honderd vluchten. Bijna de helft van de 950 geplande vluchten liep vertraging op. De grootste problemen ondervonden internationale vluchten met routes over het noorden van Brazilië heen.