DEN HAAG - PvdA-leider Bos sluit uit dat hij dinsdag met het CDA definitieve afspraken gaat maken over het financieel beleid van het toekomstige kabinet.

"Ook vandaag zullen we daar niet uitkomen", zei Bos voorafgaand aan de onderhandelingen met de informateurs Donner en Leijnse. "Het is een van de allermoeilijkste onderwerpen. Daarom nemen we er de tijd voor."

Het CDA wil echter dinsdag wel al knopen doorhakken over het financieel beleid. "We moeten de spelregels afspreken voor we het spel gaan spelen", aldus vice-fractievoorzitter Verhagen. Met de 'spelregels' bedoelt hij dat uitgegaan moet worden van de CDA-wens van een begrotingsevenwicht in 2007. Dat zou betekenen dat er zo'n ,5 miljard euro zou moeten worden bezuinigd.

'Werkhypothese'

Donner en Leijnse hanteren als 'werkhypothese' een begrotingsevenwicht in 2007. De PvdA is er voorlopig nog lang niet aan toe die werkelijkheid te laten worden, omdat Bos vreest dat er dan te weinig geld overblijft om te investeren in onderwijs en zorg. Verhagen denkt daar heel anders over. "We moeten niet in werkhypothese blijven steken, maar echt aan de slag gaan."

Premier Balkenende is dinsdag niet bij de onderhandelingen. Hij ontvangt de Italiaanse president Ciampi die dinsdag en woensdag op uitnodiging van de regering een officieel bezoek aan Nederland brengt.