AMSTERDAM - De Nationale Alliantie heeft zichzelf opgeheven. Het driekoppige bestuur gaat maandag naar de Kamer van Koophandel om de partij uit te schrijven, zegt bestuurslid Jan Teijn.

De nationalistische beweging, door antifascisten als extreem rechts beschouwd, telde nog twintig leden.

Demoniseren

Een week geleden gaf het bestuur aan op te stappen. Tot dit weekeinde hadden leden de tijd zichzelf op te werpen als nieuwe bestuursleden, maar dat is niet gebeurd.

Een demonstratie in Rotterdam begin april waarbij slechts zeven sympathisanten kwamen opdagen, deed Teijn en consorten beseffen dat er weinig toekomst meer zat in hun partij, die in november 2003 werd opgericht.

De demonstratie had als thema 'stop het demoniseren van nationalisten'. Een eerdere demonstratie in de Maasstad liep in maart uit op een vechtpartij met Feyenoord-supporters.

Vlaams Belang

Teijn hoopte in Nederland een partij uit de grond te kunnen stampen gemodelleerd naar het Vlaams Belang in België of het Front National in Frankrijk. "De nationalistische groeperingen in Nederland maken er een zootje van", zegt Teijn.

"Wij willen niet dat mensen zich als skinhead kleden, puur om te shockeren. Dat pikt de gewone bevolking niet. Het zou op een nette manier moeten, zoals in de omringende landen. We hebben meer standpunten dan alleen maar over de samenstelling van de bevolking, hoor."

Rechtdoorzee

De NA weigert zichzelf extreem rechts te noemen en afficheert zichzelf als 'niet links, niet rechts, maar rechtdoorzee'.

De website blijft nog tot april in de lucht, zegt Teijn. De overgebleven leden krijgen hun betaalde contributie, dertig euro, terug.

Problemen

De Anti-Fascistische Aktie reageert verheugd op het verdwijnen van de Nationale Alliantie, en maakte het zelfs eerder wereldkundig dan de beweging zelf.

"Dat er structurele problemen binnen de Nationale Alliantie zijn, is geen nieuws. De laatste twee demonstraties van deze partij waren genante vertoningen."