NEW YORK - De Verenigde Naties hebben een contingent Marokkaanse blauwhelmen in Ivoorkust geschorst na beschuldigingen van grootscheeps seksueel misbruik. De VN begonnen al een onderzoek naar mogelijke misstanden.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/3020

De beschuldigde eenheid doet niet meer mee aan operaties, maakte een woordvoerder van de VN-missie in Ivoorkust zaterdag bekend.

Schuldig

Degenen die schuldig worden bevonden, worden naar huis gestuurd, aldus de zegsman. De militairen mochten hun basis al niet verlaten.

Volgens de aantijgingen zouden de Marokkanen seks hebben gehad met minderjarige meisjes.

Uitleg

De VN riepen de Marokkaanse autoriteiten op uitleg te geven.

De in opspraak geraakte Marokkaanse militairen zijn gestationeerd in Bouaké, een bastion van rebellen in het noorden van Ivoorkust. De Marokkanen hebben daar een bataljon van ruim 730 militairen.

Militairen

In het verscheurde West-Afrikaanse land, een voormalige Franse kolonie, zijn iets meer dan 9000 VN-militairen uit ruim veertig landen gelegerd. Zij moeten het vredesproces steunen tussen de rebellen en president Laurent Gbagbo.

Meerdere vredesoperaties zijn de laatste jaren in een kwaad daglicht gekomen vanwege verkrachtingen en seksuele uitbuiting. Dat gebeurde onder meer in Oost-Timor en de Democratische Republiek Congo. Het bracht de VN er toe met strenge regels te komen voor militairen die zich misdragen.