GRONINGEN - Een groot deel van de urologische patiënten van het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft inmiddels gehoor gegeven aan de oproep om hun bloed te laten testen op het HIV-virus.

Al 439 patiënten in Groningen en Drenthe die mogelijk besmet werden, nadat onderzoeksapparatuur onvoldoende was gereinigd, hebben zich inmiddels bij het testlaboratorium gemeld, zei het ziekenhuis dinsdag.

Het Martini Ziekenhuis in Groningen is tevreden met dit aantal. In totaal vallen 519 urologische patiënten in de risicogroep. In de loop van volgende week is bekend of patiënten daadwerkelijk besmet zijn geraakt met het HIV-virus.

De directie van het ziekenhuis beklemtoont dat de kans op HIV-besmetting minimaal is. Dat komt mede, omdat patiënten met een HIV-besmetting niet in het Martini Ziekenhuis worden behandeld maar in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Bovendien wordt de plasbuis, waar het virus mogelijk in het lichaam zou zijn gekomen, na een onderzoek snel weer 'natuurlijk' gereinigd wanneer de patiënten na een onderzoek plassen.