AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft de Hells Angels in de hoofdstad deze week voor de rechter gesleept. Via gerechtelijke procedures wil de gemeente de motorclub dwingen een deel van zijn clubterrein aan de Wenkebachweg terug te geven. Volgens Amsterdam hebben de Hells Angels een groot deel van hun terrein in het zuidoosten van de stad illegaal in gebruik.

Amsterdam wil als eerste dat de motorclub een aantal opstallen en loodsen die bekendstaan als 'The Hangout' ontruimt, liet de gemeente vrijdag weten. De Hells Angels hebben een dagvaarding ontvangen om hiervoor op 22 augustus voor de rechter te verschijnen.

Een tweede procedure heeft betrekking op ander illegaal in gebruik genomen terrein door de Stichting Hells Angels Amsterdam. Ook hier vraagt de gemeente via de rechter om de percelen aan de Wenkebachweg te ontruimen.

Asbest

In een derde procedure wil de gemeente beslag laten leggen op het clubhuis en de bankrekening van de Hells Angels. Dit verzoek is ingediend omdat de motorclub weigert de kosten te betalen van asbestverwijdering, aldus de gemeente. De asbestschoonmaak was nodig na een brand in het clubhuis.

De motorclub mocht circa dertig jaar geleden van de gemeente zijn intrek nemen op het stuk grond aan de Wenkebachweg. Tijdens een grootschalige controleactie in november bleek volgens de gemeente dat de Hells Angels veel meer ruimte in beslag nemen dan waar ze recht op hebben. Amsterdam gaf ze tot 1 mei de tijd het terrein gedeeltelijk te ontruimen.

Te lang geleden

De Hells Angels hebben het stuk grond niet teruggegeven. De organisatie erkent dat ze het terrein heeft uitgebreid, maar dat zou lang geleden en met toestemming van het stadsbestuur zijn gedaan.