MAASTRICHT - Limburg is vrijdagmiddag vanaf 13.00 uur getroffen door hevige onweersbuien, die voor veel overlast zorgen. Dat meldde de brandweer.

Bij de meldkamer van de regionale alarmcentrale in Maastricht kwamen vrijdag in korte tijd zevenhonderd meldingen binnen van wateroverlast en blikseminslagen in de regio Heerlen, Hoensbroek en Kerkrade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Vooral Hoensbroek kreeg het zwaar te verduren. In de vestiging van Albert Heijn kwamen systeemplafondplaten omlaag door een lek in het dak. Verderop stortte het dak van een computermagazijn in.

Boodschappen

Bij de Aldi in Hoensbroek dreven de boodschappen naar buiten toen vrijdagmiddag een grote hoeveelheid water door een hoger gelegen keermuur heenbrak en naar binnen stroomde. Bij de 'overstroming' raakte ten minste een auto zwaar beschadigd. Bij drogisterij Kruidvat stond het magazijn blank.

Wc's

In Voerendaal spoot het rioolwater door de wc's omhoog. "Er is in korte tijd ongelooflijk veel regen gevallen", zei een woordvoerder van de politie. "Veel mensen waren bang van het hevige natuurgeweld." De Limburgse brandweer moest Duitse collega's te hulp roepen, omdat hij alleen het werk niet meer aankon.

Alarm

Rond 13.45 uur viel in Limburg het communicatiesysteem C2000 uit. Politie en hulpdiensten sloegen in Midden- en Noord-Limburg groot alarm, brandweerlieden moesten met spoed naar de kazerne komen, aldus woordvoerders van de brandweer in Venlo en Roermond.

Bliksem

In Roermond sloeg de bliksem rond 13.30 uur in in de brandweerkazerne. Daardoor moest al het telefoonverkeer worden omgeleid naar de meldkamer in Zuid-Limburg. Na overleg met coördinerend burgemeester Henk van Beers van Roermond functioneerden alle hulpdiensten kortstondig uit voorzorg in verhoogde staat van paraatheid. De maatregel is rond 15.15 uur weer opgeheven.

Ook de brandweer in Midden- en Noord-Limburg kreeg tientallen meldingen van wateroverlast en bliksemschade.

Ergste regenval

Weathernews verwacht dat de ergste regenval nog moet komen. De komende uren worden de buien nog zwaarder terwijl ze in noordelijke richting trekken. In een periode van een paar uur zal dan net zo veel regen vallen als normaal in de hele maand juli. Met name de Achterhoek en de Veluwe krijgen het tot 16.00 uur zwaar te verduren, verwacht de weerdienst.

Verschillende weerdiensten waarschuwden al eerder voor gladde wegen door de regenval. Weathernews raadt mensen ook aan op hun hoede te zijn voor blikseminslagen.

/LINK

Heeft u een foto bij dit bericht. Stuur hem op via ons uploadscript.