WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld heeft twee grote legerdivisies opgeroepen zich gereed te maken voor een mogelijk inzet in Irak. Volgens een functionaris van het Pentagon gaat het om de 1st Armored Division, met hoofdkwartier in het Duitse Wiesbaden, en de 1st Cavalry Division uit Fort Hood, Texas.

In totaal heeft de order betrekking op zo'n 35.000 militairen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze manschappen in de Golfregio aankomen. Een van de problemen is nog dat Turkije tot dusver geen toestemming heeft gegeven voor de stationering van tienduizenden Amerikaanse soldaten.

De VS willen vanuit Turkije een noordelijk front kunnen openen in Irak in geval van een invasie. Met de komst van de twee divisies zal de Amerikaanse troepenmacht in de regio rond Irak tot zo'n 260.000 zijn opgelopen.

In Irak

Volgens de Britse krant The Daily Telegraph heeft het Britse elitekorps SAS meer dan driehonderd manschappen in het Arabische land. Zij zouden zich vooral in het westen en zuiden van Irak ophouden.

Samen zouden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië al zo'n 4000 militairen van elitekorpsen beschikbaar hebben in Irak.

Begin dit jaar meldde de krant al dat er ongeveer 35 SAS-leden in Irak waren. Doel van hun inzet is onder meer het opsporen van raketlanceerinstallaties.

Ze houden ook de Iraakse troepenbeweging in de gaten. Bovendien moeten ze potentiële doelen voor een eerste luchtaanval aanwijzen. Ze zouden in het zuidwesten van het land ook plekken uitzoeken waar Iraakse krijgsgevangenen opgevangen kunnen worden.