APELDOORN - De sanering van het asbestschip de Otapan is "gedegen en conform de geldende normen en richtlijnen uitgevoerd". Dat concludeert TNO op basis van eigen onderzoek. Het terugvorderen van de gemaakte kosten op de Mexicaanse oud-eigenaar is gestart, aldus het ministerie van VROM donderdag.

TNO heeft het over "een veilige en volledige sanering". Uit het schip is ruim 76 ton pure asbest verwijderd. Het ministerie van VROM heeft daarom donderdag geconcludeerd dat "het schip nu geen risico meer vormt voor de gezondheid en het milieu".

De totale kosten rond de sanering bedragen ongeveer 4,5 miljoen euro. Dit bedrag zal op de Mexicaanse voormalige eigenaar worden gevorderd. De procedure daarvoor is inmiddels begonnen.

Asbest

Op het schip de Otapan blijft ongeveer 850 kilo asbest achter. Dit asbest kan niet worden verwijderd zonder het schip te slopen. Door de vorm waarin dit asbest in het schip zit, kunnen de vezels hieruit echter niet vrijkomen.

Voorlopig weigert het Rijk de Otapan door zijn Turkse eigenaar in Turkije verder te laten slopen. De eigenaar moet onder andere nog een borg betalen en een lijst van de aanwezige chemische stoffen aan boord van het schip opstellen.

Als de eigenaar daar niet aan voldoet, kan hij het schip alleen nog om het oud ijzer aan een sloopwerf verkopen. Tot die tijd blijft het in de Rotterdamse haven. De Otapan moet echter voor 1 januari de haven hebben verlaten.