RENSWOUDE - Door een uitslaande brand bij een boerderij inRenswoude die is getroffen door de vogelpest, zijn maandagavond.000 stuks pluimvee omgekomen. Dat heeft burgemeester H. Schorervan Renswoude gezegd.

Het bedrijf van boer E. Schimmel zou 's avonds rond 23.00 uurworden geruimd. Maar de Rijksdienst voor de keuring van Vee enVlees (RVV) heeft dat vanwege de brand uitgesteld. De boerderijtelde in totaal 30.000 stuks pluimvee, die waren verdeeld in tweeschuren met elk 15.000 dieren.

In de schuur waar mogelijk vogelpest heerst, was al 70 procentvan de dieren overleden. De brand woedde in de andere schuur, waaralle dieren de dood vonden. De boerderij ligt midden in het door devogelpest getroffen gebied.

Technisch onderzoek moet uitwijzen hoe de brand is ontstaan.Over de omvang van de schade is nog niets bekend. Volgens deburgemeester heeft de brand het besmettingsgevaar in de regio nietvergroot. De deskundigen hadden laten weten dat het virus doorgrote hitte onschadelijk wordt gemaakt. De brandweerlieden die debrand hebben bestreden, moesten na afloop worden ontsmet.