WASHINGTON - De Verenigde Staten geven Turkije veel minder geld dan de 6 miljard dollar die ze aanvankelijk hadden toegezegd, nu het Turks parlement heeft geweigerd Amerikaanse troepen toe te laten. Dat heeft woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag gezegd.

De Verenigde Staten hadden de regering in Ankara 6 miljard dollar aan giften en 20 miljard dollar aan leningen beloofd als Turkije Amerikaanse militairen zou accepteren. Voor het Turkse regeringsvoorstel ongeveer 62.000 Amerikanen toe te laten was zaterdag echter onvoldoende steun in het parlement.

Boucher zei dat bij het samenstellen van het bedrag aan giften rekening was gehouden met de kosten die de Turken moeten maken voor de komst van de Amerikanen. Hij stelde dat het voor zich spreekt dat het bedrag aan giften wordt bijgesteld, nu Turkije geen kosten moet maken voor de opvang van de Amerikaanse militairen. Hij liet zich niet uit over het bedrag dat de VS Turkije nu willen geven.

De regering van Koeweit liet maandag weten dat de Amerikaanse troepen die niet welkom zijn in Turkije, naar het land mogen komen. Op dit moment zijn al vele tienduizenden Amerikaanse militairen in Koeweit gelegerd.