DEN HAAG - De 26-jarige Johan S. uit Sassenheim is donderdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor een reeks verkrachtingen en een aanranding.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2925 Voordat de man zich aan zijn slachtoffers vergreep, bedwelmde hij hen meestal met valium. Johan S. heeft altijd verklaard onschuldig te zijn.

De rechter meende dat de Sassenheimer "op grove wijze zijn seksuele lusten op zijn slachtoffers botvierde". Hij zag zijn slachtoffers volgens de rechtbank niet als mens, maar "als object".

Eis

De straf die de rechter oplegde is lager dan de eis van zestien jaar van het Openbaar Ministerie (OM). Dit komt onder meer doordat de Sassenheimer in een van de vijf zaken waarvan hij werd verdacht vrijgesproken werd.

Bovendien vond de rechter dat de hoge eis "niet in verhouding stond met de zedendelicten die S. pleegde."

Opsporingsbericht

De zedenmisdrijven vonden plaats in het voorjaar van 2006. Justitie verspreidde in april dat jaar een opsporingsbericht waarin zij de man met naam en toenaam noemde en ook zijn gezicht toonde.

Brazilië

Omdat het vermoeden bestond dat S. naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal opsporingsbevel. Twee maanden later werd hij in Brazilië opgepakt. Een dergelijke manier van opsporen is in Nederland uitzonderlijk, vandaar dat de zaak groot in het nieuws kwam.

Buiten de vijf misdrijven waarvoor S. aangeklaagd werd, heeft het OM een uitleveringsverzoek voor drie andere aangiften in Brazilië lopen. De Braziliaanse autoriteiten leverden de man in 2006 uit aan Nederland voor de zaken waarop hij donderdag veroordeeld werd.

Zodra Brazilië toestemt, kan justitie de Sassenheimer voor drie resterende zaken vervolgen.