ROTTERDAM - Als een van de laatste gemeenten in Zuid-Holland zamelt nu ook Rotterdam gebruikte luiers en incontinentieafval apart in. Aan de maandag begonnen proef van een halfjaar doen zeventien verzorgingshuizen mee.

Rotterdam denkt de komende maanden bijna 8 ton gebruikte luiers te kunnen inzamelen. Als de proef slaagt en alle verzorgingshuizen het incontinentiemateriaal zo gaan inleveren, scheelt dat 1500 ton afval per jaar dat moet worden verbrand, becijfert de Roteb, de vuilinzamelaar van Rotterdam.

Plastic korrels

De vieze luiers worden verwerkt bij Knowaste, een gespecialiseerd bedrijf in Arnhem, waar het materiaal eerst wordt versnipperd en vervolgens wordt afgebroken tot papierpulp, compost, water en plastic korrels.

Kinderdagverblijven

De kinderdagverblijven in Rotterdam experimenteren eveneens met het gescheiden inzamelen van luiers. Beide experimenten worden voor de zomer beoordeeld. Dan wordt ook bezien of de luierinzamelingen kan worden gestroomlijnd. "Kinderdagverblijven en verzorgingshuizen zouden een centraal inzamelpunt in een buurt kunnen worden", denkt de zegsman van de Roteb.

Verantwoordelijk wethouder Bolsius ziet dat liever vandaag dan morgen gebeuren. Hij leegde maandag een tasje vieze luiers van zijn zoontje in de eerste container die symbolisch werd geleegd. "Je krijgt de discussie of het smerig is om met een tasje vieze luiers over straat te gaan. Ik vind van niet. Het zou alleen maar logisch zijn als de luiers op een centrale plaats kunnen worden ingeleverd."