LONDEN - De Britse politie heeft een man gearresteerd in verband met een mogelijk moordcomplot tegen de Russische zakenman Boris Berezovski, die in Groot-Brittannië in ballingschap leeft. De verdachte was vorige maand in het centrum van de Britse hoofdstad Londen opgepakt. De autoriteiten wezen hem kort daarna uit naar Rusland.

De politie maakte dat woensdag bekend, kort nadat Berezovski op een persconferentie had beweerd dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk opdracht had gegeven hem te vermoorden. De uitgeweken miljardair geldt als een fel tegenstander van Poetin.

Het Russische Openbaar Ministerie klaagde Berezovski begin juli aan wegens het voorbereiden van een staatsgreep. De klacht kwam van de Russische binnenlandse veiligheidsdienst FSB na uitlatingen van de zakenman dat krachtig optreden nodig is om een machtswisseling in Rusland te bewerkstelligen.

Litvinenko

Berezovski wordt vaak genoemd in de affaire rond de vermoorde Russische ex-KGB-agent Aleksander Litvinenko, die vorig jaar in Londen met het radioactieve polonium-210 werd vergiftigd. De Britse autoriteiten verdenken agent Andrej Loegovoj van de moord.

Tussen Moskou en Londen brak een diplomatieke rel uit omdat de Russen weigeren Loegovoj uit te leveren. Volgens Loegovoj waren Berezovski en Litvinenko werkzaam voor de Britse inlichtingendienst MI6.

De dienst zou ook hebben geprobeerd Loegovoj als agent te rekruteren. Volgens de Rus ruimde Berezovski met medeweten van de Britten Litvinenko uit de weg omdat die dreigde te ontsporen.