BRUSSEL - De Europese Commissie legt maandag een importverbod voor pluimveeproducten uit Nederland op. De woordvoerster van verantwoordelijk Europees commissaris Byrne heeft dit aangekondigd. Het is een voorlopige maatregel die zeker tot donderdag middernacht loopt.

Volgens de woordvoerster moet het belang van het besluit echter niet worden overdreven. Het gaat om een 'herbevestiging' van de maatregelen zoals een exportverbod en transportverbod voor pluimvee, die de Nederlandse autoriteiten zelf na de uitbraak van vogelpest hebben getroffen.

"De duidelijkheid is ermee gediend als er sprake is van een EU-besluit", stelde de woordvoerster. Volgens de commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zijn de tot nu toe door Nederland getroffen maatregelen 'voldoende'. Zij liet verder weten dat 'Brussel' 60 procent van de kosten voor bestrijding van de ziekte betaalt.

Naast Nederland is alleen in Italië, in Lombardije, recentelijk de vogelpest opgedoken, maar daar gaat naar haar zeggen het om een ander, veel minder besmettelijk virus. Niettemin zijn ook daar, maar beperkt tot de regio Lombardije, soortgelijke maatregelen getroffen om verspreiding van de ziekte te voorkomen.