AMSTERDAM - In een pand van GroenLinks-jongerenorganisatie Dwars in Utrecht zijn vanmiddag grondstoffen gevonden om een bom mee te maken. Er was geen gevaar voor de omgeving, maar uit voorzorg zijn wel twee aangrenzende panden ontruimd.

Een deel van de Oudegracht in het centrum van de stad is enige tijd afgesloten geweest. De herkomst van de chemische stoffen wordt onderzocht, meldt de politie.

Rond 13.45 uur vond een medewerker tijdens een verbouwing in het hoofdkantoor van Dwars een verdachte koffer. Omdat het vermoeden ontstond dat het om stoffen ging waarmee explosieven kunnen worden gemaakt, werd direct de politie ingeschakeld.

De organisatie ging er aanvankelijk vanuit dat er een schuurmachine in de koffer zou zitten en was dan ook 'enorm geschrokken' toen dat niet het geval bleek. "We hebben geen bedreigingen ontvangen of andere aanwijzingen waar de koffer vandaan komt.

Bodem

Deze zeer ernstige zaak moet tot op de bodem worden uitgezocht," laat politiek voorzitter van Dwars Joeri van der Hoff weten. "Dwars heeft sinds haar oprichting geweld tegen mensen en objecten altijd ten zeerste afgekeurd."

Een team van het Korps Landelijke Politiediensten met een explosievenhond ging naar het pand, maar kwam niet in actie. De Oudegracht werd aan het begin van de avond weer vrijgegeven.