HAARLEM - Officier van justitie B. MacLean heeft donderdag bij de rechtbank in Haarlem vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 26-jarige vrouw uit Hoofddorp.

De vrouw wordt verdacht van twaalf pogingen tot doodslag op zes baby's tussen 1998 en begin 2001 in twee kinderdagverblijven in de Haarlemmermeer. De vrouw ontkent alles.

De verdachte werd in april aangehouden. Zij werd in januari ontslagen bij kinderdagverblijf Duimelot op Schiphol-Rijk toen de leiding bemerkte dat drie baby's verstikkingsverschijnselen hadden vertoond. Een van de kinderen overkwam dit zelfs tweemaal. De verdachte was in alle gevallen alleen met de kinderen geweest.

Na verder onderzoek bleek dat bij kinderdagverblijf Les Petits in Nieuw-Vennep, waar de vrouw tot mei 2000 werkte, ook al drie baby's in totaal achtmaal bijna waren gestikt. Eén kind overkwam het zelfs vier keer. De slachtoffertjes, die tussen de drie en veertien maanden oud waren, hebben geen blijvend letsel overgehouden.

Borderline-syndroom

De voormalige crècheleidster ontkende tijdens de zitting de baby's iets te hebben aangedaan. Volgens haar zijn alle gevallen puur toeval. "Ik ben gewoon onschuldig", aldus de verdachte. "Ik ben niet de oorzaak geweest van die incidenten." De vrouw verklaarde dat ze nooit meer met kinderen wil werken. "Dit is voor mij niet weggelegd."

Volgens gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum lijdt de verdachte aan een borderline-syndroom. Ze zou zelf als baby te weinig aandacht en liefde van haar moeder hebben gekregen, omdat die het overlijden van een ander dochtertje moest verwerken.

De vrouw zou de woede daarover hebben gekoeld op de baby's in het kinderdagverblijf, die wel alle aandacht kregen. De deskundigen, die de kans op herhaling reëel vinden, achten haar verminderd toerekeningsvatbaar.

Verkrachting

De vrouw bestreed de opvatting van het Pieter Baan Centrum. Haar raadsman heeft een andere psychiater ingeschakeld die heeft vastgesteld dat de verdachte vermoedelijk geen borderline-syndroom heeft, maar een trauma vanwege een verkrachting in haar tienerjaren.

Officier MacLean wees erop dat het om gezonde baby's ging, die iets "angstaanjagends hebben moeten doorstaan". Zij sprak over een horrorscenario voor de betrokken kinderdagverblijven en ouders van de baby's en de kinderopvang in het algemeen. "Je vraagt je af aan wie je je kostbaarste bezit nog wel kunt toevertrouwen", aldus de officier.

Advocaat M. de Klerk pleitte voor algehele vrijspraak. Hij leverde felle kritiek op het rapport van de vertrouwensarts en het psychisch onderzoek van het Pieter Baan Centrum. Volgens de raadsman hebben sommige incidenten een medische oorzaak en zal het in de andere gevallen altijd een raadsel blijven wat er precies is gebeurd.

De uitspraak is 20 december.

/NETVrouw verdacht van twaalf pogingen tot moord op baby's