MOSKOU - Rusland komt zeer spoedig met een gericht antwoord in de diplomatieke rel met Londen na de moord op de Russische ex-agent Litvinenko op Britse bodem.

Dat maakte de plaatsvervangende Russische minister van Buitenlandse Zaken, Aleksander Groesjko, dinsdag op een persconferentie in Moskou bekend.

De bewindsman reageerde op de geplande uitzetting van vier Russische diplomaten uit Groot-Brittannië. Groesjko zei met het Russische antwoord rekening te willen houden met de belangen van "gewone mensen" en zakenlieden. De Britse maatregel is een protest tegen de weigering van Moskou om de agent Andrej Loegovoj uit te leveren.

Hoofdverdachte

Loegovoj wordt gezocht wegens de moord op oud-KGB-agent Aleksander Litvinenko, die vorig jaar in de Britse hoofdstad met het radioactieve middel polonium-210 werd vergiftigd. De Britse justitie beschouwt de eveneens oud-KGB-agent Loegovoj als hoofdverdachte. De vier diplomaten die uit Groot-Brittannië worden gezet zijn geheim agenten, meldde de BBC.

Groesjko zei verder dat door de crisis de samenwerking tussen beide landen op het gebied van terrorismebestrijding in gevaar komt. Hij zei dat er geen sprake meer zal zijn van coöperatie tussen de Britse inlichtingendienst en de Russische Federale Veiligheidsdienst. Het is voor het eerst in meer dan tien jaar dat Londen Russische diplomaten uitzet.

Een zegsman van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet in een reactie weten dat Rusland volgens hem "geen gegronde reden heeft" om de uitzetting van vier Russen te vergelden. De Britse premier Gordon Brown zei op zijn eerste buitenlandse reis (naar Berlijn) sinds zijn aantreden nog steeds goede relaties met Moskou na te streven.

Grondwet

Volgens het Kremlin kunnen Russische staatburgers niet worden uitgeleverd naar andere landen om daar terecht te staan. Dat zou in strijd zijn met de Russische grondwet. Londen beweert dat de uitlevering in het kader van een internationaal verdrag wel mogelijk is.