BAGDAD - De Verenigde Naties meldden maandag dat Irak binnen een week een nieuw rapport over voorraden VX-zenuwgas en antrax zal overleggen. Dat zei maandag woordvoerder Hiro Ueki van de VN-wapeninspecteurs in Bagdad. De Iraakse autoriteiten spraken in het weekeinde met VN-deskundigen over voorraden chemische en biologische wapens waarvan Bagdad beweert dat ze al jaren geleden zijn vernietigd.

Een adviseur van president Saddam Hussein zei zondag dat bij opgravingen op de luchtmachtbasis al-Aziziya sporen waren gevonden van vernietigde chemische wapens, vooral projectielen met antrax. De vernietiging zou al in 1991 hebben plaatsgehad. Experts van de VN testen inmiddels fragmenten en bodemmonsters om de beweringen te staven. Volgens Ueki onderzoeken de VN ook nog een andere locatie.

De Irakezen zeggen in Al-Hakam 1,5 ton VX-zenuwgas te hebben vernietigd.

De Spaanse premier Aznar zei onlangs dat Bagdad wel degelijk over massavernietigingswapens beschikt. Zo beschikt Saddam Hussein volgens hem over zeker 8500 liter antrax en tonnen andere biologische en chemische wapens. Volgens Aznar, die een tweede resolutie in de VN-Veiligheidsraad tegen Irak steunt, moet Bagdad het bewijs leveren dat het geen massavernietigingswapens meer heeft.