WARSCHAU - De moeizame verhouding tussen de Polen en de Europese Unie dreigt de komende tijd nog verder te verslechteren. De populistische Poolse boerenpartij Samoobrona (Zelfverdediging) en de ultrakatholieke Liga van Poolse Gezinnen (LPR) beginnen samen een nieuwe partij waarin zij hun eurosceptische opvattingen zullen bundelen.

"Een nieuwe partij Liga en Samoobrona (LiS) zit in de pijplijn", zo liet partijleider Andrzej Lepper van Samoobrona weten tijdens een persconferentie met de voorzitter van LPR, Roman Giertych. "Wij zullen ijveren voor een verwerping van de aangepaste versie van de Europese grondwet", zei Giertych, die zich ook uitsprak tegen de invoering van de euro in Polen.

Samoobrona en LPR zijn sinds anderhalf jaar coalitiepartners van premier Jaroslaw Kaczynski en diens conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS). Kaczynski verzette zich onlangs op de eurotop in Brussel hevig tegen voorstellen over een aangepast EU-verdrag. Pas na concessies aan Polen over de toekomstige stemverhoudingen ging hij akkoord.

Verwachting

Naar verwachting stemmen de regeringsleiders van EU-landen half oktober in Lissabon definitief in met de aangepaste tekst. Met de komende fusie van de LPR en Samoobrona en hun dreigende taal lijkt de zekerheid van Poolse steun een stuk minder groot.

Eigenlijk was maandag een persconferentie verwacht waarin Lepper zou aankondigen dat zijn partij uit de regering zou stappen. Eerder op de dag was de partijleiding van Samoobrona daarmee akkoord gegaan.

Corruptiezaak

Het besluit volgde op de beslissing vorige week van premier Kaczynski om Lepper als vicepremier en minister van Landbouw te ontslaan wegens mogelijke betrokkenheid bij een corruptiezaak. Maar na een gesprek met de partijleiding van de LPR besliste Samoobrona toch te blijven.