BARNEVELD - Een cameraman van de NOS is zondag mishandeld door een pluimveehouder in het gebied dat mogelijk getroffen is door de vogelpest. Dat heeft de omroep bekendgemaakt. Het slachtoffer heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling en vernieling omdat zijn camera bij het handgemeen beschadigd is geraakt.

De cameraman maakte volgens de NOS vanuit zijn auto vanaf de openbare weg beelden van een getroffen pluimveebedrijf. De woedende eigenaar van het Scherpenzeelse bedrijf wilde dit voorkomen en haalde de cameraman uit de auto. "Daarna gaf deboer hem een aantal tikken en eiste de band op", aldus een woordvoerder van de NOS. Toen de omroepmedewerker daaraan geen gehoor gaf, sommeerde de pluimveehouder hem om mee te komen naar zijn woning.

De gealarmeerde politie ging bij de boer langs en wist de zaak te sussen. De cameraman heeft later op het politiebureau in Barneveld aangifte gedaan van mishandeling, vernieling en vrijheidsbeneming. Volgens de politie verklaarde de pluimveehouder dat de cameraman zijn erf had betreden en dat hij had gehandeld uit angst voor mogelijke verdere verspreiding van het virus. Hij heeft aangifte gedaan van erfvredebreuk.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft geen speciale richtlijnen opgesteld voor mediapersoneel dat werkzaam is in het gebied dat mogelijk door vogelpest is getroffen. Tijdens de uitbraak van de dierziekte mond- en klauwzeer in 2001 stelde de vereniging adviezen op om te voorkomen dat de ziekte zich via verslaggevers en cameraploegen kon verspreiden. "Maar toen kwam de ziekte in een heel groot gebied voor", aldus voorzitter R. Abram. "Dat is op dit moment niet het geval."