AMSTERDAM - De 28-jarige Fransman die vrijdagavond in Amsterdam zijn hond doodstak, was niet onder invloed van paddo's. Volgens de GG en GD had de man een psychose.

NUVIDEO##http://www1.nu.tv/home/video/show/2703

De man had zelf verklaard dat hij de geestverruimende middelen had ingenomen. Hij zei dat hij de hond met een schaar en mes had bewerkt om zijn geest vrij te maken.

Volgens een woordvoerster van de GG en GD heeft onderzoek van een psychiater aangetoond dat zijn daad niet het gevolg is geweest van paddo's.

Agenten troffen de man naakt en onder het bloed aan in zijn busje aan de Herengracht. In het voertuig lagen de geslachte hond en een bebloed mes. De binnenkant van het busje zat onder de bloedspetters.

Verbod

Naar aanleiding van het voorval drong de VVD erop aan haast te maken met een verbod op de verkoop van verse paddenstoelen. In gedroogde vorm vallen ze al onder de Opiumwet.

In Amsterdam deden in de eerste vijf maanden van dit jaar 35 mensen een beroep op medische hulp nadat zij paddo's hadden gebruikt. Volgens de zegsvrouw gaat het in 90 procent van de gevallen om toeristen. De GG en GD constateerde de afgelopen jaren al een stijging van het aantal incidenten met paddo's.