NEW YORK - Irak heeft de afgelopen weken raketten opgesteld waarmee het Koeweit-Stad kan bestoken en die een bedreiging kunnen vormen voor een eventuele Amerikaanse invasie van Irak. Amerikaanse en Britse vliegtuigen hebben luchtaanvallen op die mobiele stellingen uitgevoerd om te voorkomen dat een eventuele aanval op Irak vanuit Koeweit gehinderd wordt. Dit meldde de Amerikaanse krant The New York Times zondag.

Amerikaanse en Britse vliegtuigen patrouilleren al jaren in de zogenoemde no-flyzones in het noorden en zuiden van Irak, die waren ingesteld om de bevolking daar te beschermen tegen aanvallen door het bewind in Bagdad. Londen en Washington hebben steeds gezegd daar alleen aan te vallen als hun toestellen worden bestookt door Iraakse luchtafweer.

Maar de afgelopen tijd hebben zij ook aanvallen uitgevoerd op mobiele raketlanceerinrichtingen in het noorden en zuiden van Irak. Op 11, 12 en 25 februari waren Ababil-100-systemen en andere lanceerinrichtingen het doelwit, de meeste in het zuiden bij Basra. De Ababil is een van de nieuwste systemen die Irak heeft. De raketten zouden een grotere draagwijdte hebben dan de VN toestaan. Zij zijn volgens door The New York Times geraadpleegde deskundigen beter dan de al-Samoud-2-raketten, waarop nu de aandacht van de wereld gericht is. De Ababilraketten kunnen vanaf een vrachtwagen gelanceerd worden. Zij hebben koppen die antitankbommen of mijnen kunnen verspreiden. Het is niet uitgesloten dat zij ook met chemische of biologische wapens geladen kunnen worden, schreef de krant.

De plaatsing van de raketsystemen door Irak maakt volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie deel uit van allerlei voorbereidingen op een eventuele militaire aanval. Een woordvoerder van het departement zei tegen de krant dat er 'aanzienlijke bewegingen zijn binnen Irak'. Zo zou een deel van de Republikeinse Garde verplaatst worden van Mosul naar Bagdad of Tikrit. Een Iraakse straaljager heeft recent de zuidelijke no-flyzone geschonden, volgens de Amerikanen in een poging de Amerikaanse paraatheid te testen, maar ook om Saudi-Arabië te waarschuwen voor wat dat kan verwachten als het samenwerkt met de VS.

De grootste zorg voor de VS en Groot-Brittannië is echter de plaatsing van de raketlanceerinrichtingen. De VS achten het gerechtvaardigd daarop aanvallen uit te voeren omdat de plaatsing een schending zou zijn van een resolutie van de Veiligheidsraad die Irak verbiedt de militaire capaciteit in het zuiden van het land op te voeren.