RIO DE JANEIRO - De inwoners van Rio de Janeiro hebben de carnavaleske draad massaal weer opgepakt na dagenlange golven van geweld in de Braziliaanse hoofdstad. Wel bewaakten duizenden militairen en gewapende agenten een nog groter aantal feestvierders dat zich liet opzwepen door de luidruchtige melodieën van de nationale sambamuziek.

De carnavalsnacht van zaterdag op zondag typeerde zich in Brazilië als vreedzaam na een paar gewelddadige dagen door drugsbendes. "De acties van de bendeleden waren vernietigend voor het carnaval en maken de mensen bang'', meldde de BBC.

Voor het eerst in de carnavalshistorie patrouilleerden militairen in pantservoertuigen en trucks tijdens de carnvalsparade. De Braziliaanse autoriteiten besloten tot de massale inzet nadat bendes stadsbussen onder vuur hadden genomen met machinegeweren en er tientallen van platbrandden. Door de aanwezigheid van de nationale bewakers kon ook het defilé van 'Cordao da Bola Preta', een van de grotere carnavalsgroepen, veilig worden afgenomen.

Het gezelschap uit .000 personen, danste voor de 84ste keer op het ritme van de samba. Ook de honderdduizenden toeristen die in het land zijn verwacht, lieten zich dankzij het carnavalsgedruis niet langer te veel afschrikken door de terreur die eraan vooraf ging. Volgens de autoriteiten is dat van economisch betekenis vanwege de vele inkomsten uit de toeristenindustrie.